Nieuws

28-11-23

 

Gasprijs hard omlaag: ‘Energiecrisis is voorbij’

Auteur: BNR Webredactie

De gasprijs heeft dinsdag een duikeling gemaakt op de Amsterdamse beurs. De prijs voor gas bereikte een prijs van 41,95 euro per megawattuur, een prijs die voor het laatst is bereikt begin oktober. 

De gasprijs heeft dinsdag een duikeling gemaakt op de Amsterdamse beurs. De prijs voor gas bereikte een prijs van 41,95 euro per megawattuur, een prijs die voor het laatst is bereikt begin oktober. Foto: Myko M
De gasprijs heeft dinsdag een duikeling gemaakt op de Amsterdamse beurs. De prijs voor gas bereikte een prijs van 41,95 euro per megawattuur, een prijs die voor het laatst is bereikt begin oktober. Foto: Myko M

De lagere gasprijzen komen op het moment dat de voorraden in de Europese Unie overvol zitten met gas, terwijl het koude weer is aangebroken. De afgelopen weken bleven de prijzen voor gas vrij stabiel rond de 45 euro per megawattuur, met een piek in begin november op 48 euro. Maandag zette een daling al in van 46 dollar naar 44 euro, maar op dinsdag is de prijs voor gas verder gedaald naar 42 euro.

Lees ook Energierekening gaat stijgen, terwijl gasprijs daalt

Piek ver achter ons

De daling van de gasprijzen in de afgelopen maanden is voor marktanalist van persbureau Reuters John Kemp reden genoeg om te stellen dat de energiecrisis voorbij is. Hij benadrukt dat de gasreserves in de EU op 'recordniveaus' zitten, terwijl de gasconsumptie in de eerste negen maanden van dit jaar in de grote EU-landen met 13 procent is gedaald, ten opzichte van het gemiddelde van de tien jaar voor de invasie van Rusland in Oekraïne. Daarbij haalt hij ook aan dat de energieprijzen flink zijn gedaald ten opzichte van de piek in augustus 2022, toen een megawattuur gas 223 euro kostte.

Lees ook | Ruzie binnen oliekartel zorgt voor lagere benzineprijs

Verdere daling verwacht

Weliswaar zijn de prijzen nog hoog vergeleken met de tijd voordat de oorlog in Oekraïne begon, maar Kemp wijst erop dat de prijzen niet meer op een 'crisisniveau' zitten. Tussen 2015 en 2019 kostte een megawattuur bijvoorbeeld 23 euro en tussen 2010 en 2014 32 euro. Kemp verwacht dat de prijzen het komende jaar nog verder zullen dalen.
Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.